Water filteren

Gepubliceerd op 24 februari 2024 om 11:54

Lees in dit artikel hoe je zelf een eigen waterfilter kunt maken uit enkele eenvoudige materialen. Gekookt water kun je drinken. Het bevat dan echter nog diverse vormen van verontreiniging: chemicaliën, zware metalen en zouten. Het water wordt niet helder wanneer je het niet eerst filtert en er kan zand en dergelijke in je glas terechtkomen.


Waarom filteren?

Ongefilterd water drinken, uit bijvoorbeeld een vennetje of een sloot, brengt grote risico's met zich mee. Naast de eerder genoemde chemische verontreinigingen leven er in het water ook virussen en bacteriën. Ongezuiverd water drinken kan leiden tot diarree, braken, huidaandoeningen en nog een aantal onprettige zaken. Ontlasting van mens en dier kan het water vervuilen. Wanneer je dit drinkt kan je zelfs een parasiet in je systeem krijgen, niet wenselijk.

Daarom wordt water dus gefilterd. Zelf kun je ook een filter kopen. Deze filters kunnen doorgaans sedimenten, algen, sporen en 99,9% van de bacteriën en protozoa  uit het water filteren. Virussen worden echter niet uit het water gefilterd. Koken na het filteren is dan de veiligste optie.


Zelf een waterfilter maken

Met wat eenvoudige materialen maak je in een handomdraai je eigen waterfilter. Hiermee filter je chemische verontreinigingen, zware metalen en zouten uit het water. Evenals takjes, en andere rommel die je liever niet in je glas water aantreft. 

Benodigdheden:

- plastic fles (1,5 liter)

- mes of schaar

- katoenen watten, koffiefilter of een stukje stof

- houtskool

- zand

- fijn grind

- kleine kiezelstenen


Stap voor stap

Hier de verschillende stappen voor het maken van een waterfilter. 

Stap 1: Verwijder onderkant fles

Verwijder de onderkant van de fles met een schaar of mes. Het overgebleven gedeelte kun je nu ook gebruiken als een kopje om het water in het filter te schenken. 

Stap 2: Plaats de watten in de hals van de fles

Doe voldoende watten onderin de hals van de fles. Dit moet de houtskool en het zand tegenhouden zodat het niet uit je filter loopt. 

Heb je geen watten bij de hand? Gebruik een stukje stof of een simpel koffiefilter.

Stap 3: Voeg de fijngemaakte houtskool toe

Twee vingers dik is meer dan voldoende. De houtskool gaat de geur en smaak van het water iets verbeteren en het absorbeert de chemische verontreinigingen alsook de zware metale en zouten.

Maak de blokjes houtskool fijn voordat je ze in het filter doet.

Stap 4: Voeg het fijne zand toe

Een goede laag fijn zand zorgt ervoor dat kleinere deeltjes uit het water worden gefilterd. Maak de laag twee á drie vingers dik. 

Stap 5: Voeg fijn grind toe

Een mooie tussenlaag. Groter dan zand, grover dan de kiezelstenen. Maak ook deze laag weer twee tot drie vingers dik. 

Stap 6: Voeg kiezelstenen toe

Bovenste laag met kiezelstenen. Dit filtert de kleine takjes en bladeren uit je water. Maak deze laag gerust wat dikker dan de eerdere lagen. 

Als het water te snel stroomt dan is er iets niet helemaal goed met het filter. Voeg eventueel extra lagen toe. 

Dit zelfgemaakte filter filtert chemische verontreinigingen, zware metalen en zouten. Ook verbetert het de geur en smaak. Wat dit filter niet doet is bacteriën, protozoa en virussen filteren. Het is dus noodzakelijk om na het filteren het water te koken.


Video

Bekijk hier de video over waterfilters en het maken van een eigen waterfilter zoals hierboven beschreven. 


Was dit nuttig?

Mocht je iets hebben gehad aan dit artikel, laat het weten in de reacties of geef een beoordeling. Bedankt!


Rating: 0 sterren
0 stemmen

U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.

Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.