Bugging out

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 09:12

De bom is gebarsten en je moet er snel vandoor. Een overstroming, rellen in je wijk of de oprukkende vijand die eraan komt. Hoe dan ook, je bent niet veilig en kunt niet langer in je bunker blijven. Wat moet je doen als bugging in geen optie meer is? Hoe bereid je je hierop voor? Lees alles over bugging out in dit gloednieuwe blogartikel.


Wat is bugging out?

Wanneer je écht weg moet uit je woning vanwege een bepaalde dreiging dan heb je het over bugging out. Je neemt dan enkel de essentiële zaken mee waaronder natuurlijk voedsel en water om het gebied te verlaten. Waar je vervolgens naartoe gaat is een tweede. 

Zorg dat je een plan maakt, het liefst voor meerdere scenario's. Waar ga je heen, welke route(s) kun je nemen, hoe ga je verplaatsen, welk vervoersmiddel kun je gebruiken, wie neem je allemaal mee enzovoorts.


Bugout bag

Bugout bag

Om van jouw locatie naar je bugout-locatie te verplaatsen is een stevige rugzak vaak wel een must. Tenzij je er vanuit kunt gaan dat het met een voertuig goed te doen is. Bedenk wel dat op dit soort momenten veel mensen dezelfde kant op gaan en dat de snelweg mogelijk helemaal vast staat.

Deze rugzak, de bugout bag, moet hufterproof zijn. Je moet hem ook nog kunnen dragen en er vele kilometers mee kunnen lopen. Kijk kritisch naar de inhoud want elke kilo telt. Onderaan dit blogartikel staat de video van mijn standaarduitrusting voor een nachtje wildkamperen. Wellicht een bron van inspiratie voor het samenstellen van je eigen bugout bag!

Inhoud bugout bag

Online kun je allerlei lijsten vinden met bijvoorbeeld: 'top 75 items voor je bugout bag'. Wees je er wel van bewust dat je die 75 items allemaal mee gaat sjouwen. 

Fysiek fit zijn, is een must. Oefen ook eens een verplaatsing van enkele kilometers met je bugout bag. Zorg voor stevige schoenen.

Hieronder een overzicht van essentiële zaken die je mee kunt nemen in de bugout bag. Houd hierbij altijd rekening met je persoonlijke omstandigheden en de situatie waarvoor je de bugout bag prept.

Waterfilter

Naast een bepaalde hoeveelheid water in flessen kan een robuust waterfilter niet ontbreken in de bugout bag. Het is niet te doen om voor enkele dagen voldoende water mee te sjouwen. Een flinke rugzak zit al snel vol.

De drinkfles die je meeneemt kun je ook gelijk gebruiken om het water in te koken, dat scheelt weer een pan die je dan niet mee hoeft te brengen. Gebruik dan wel een enkelwandige fles, bijvoorbeeld deze van Klean Kanteen

Eten

Droogvoer, lang houdbaar. Reken niet op cullinaire hoogstandjes. Als je een paar gevriesdroogde maaltijden meeneemt dan hoef je hier enkel kokend water aan toe te voegen. Het scheelt veel in gewicht.

Brander

Om onderweg te kunnen koken is een brandertje wel erg handig. Gemakkelijker dan droog hout sprokkelen en daarop koken. Een houtvuur valt ook meer op dan bijvoorbeeld een alcoholbrander van Trangia. Rook en geur kunnen je locatie verraden. Iets wat je absoluuut wilt voorkomen. 

Neem ook voldoende brandstof mee. Gasbusjes, multifuel of alcohol. Vloeibare brandstof kun je eenvoudig vervoeren met een brandstoffles.

Vergeet je aansteker niet.

Tarp

Een stevige tarp samen met haringen en voldoende 550 paracord. Ideaal om een schuilonderkomen mee te bouwen. Het is vaak ook een stuk lichter en veelzijdiger dan een complete tent.

Neem ook wat tape mee om eventuele scheuren te repareren.

Slaapzak

Een goede slaapzak, afgestemd op het seizoen, hoort ook zeker thuis in de bugout bag. Ga voor een mummy model om optimaal gebruik te maken van je eigen lichaamswarmte. 

Een lichtgewicht matje is ook wel zo fijn om mee te nemen.

Licht

Een klein zaklampje of hoofdlampje. Ga met een hoofdlampje voor een variant waarbij er ook rood licht mogelijk is. Dit is een stuk tactischer dan wit licht. 

Zorg ook voor extra batterijen.

Geld

Een bedrag aan contanten kan heel handig zijn. Houd er rekening mee dat digitaal betalen niet meer mogelijk is in een shtf-situatie. Cash is king.

Neem kleine briefjes mee, van 10 en 20 euro. 

Belangrijke documenten

Belangrijke documenten, een paspoort, eigendomsaktes, adressenlijst enzovoorts. Neem ze mee of op zijn minst een kopie. Verpak ze waterdicht met bijvoorbeeld een plastic ziplock zakje. 

Neem ook papieren landkaarten mee, in ieder geval van het gebied waar jouw route doorheen loopt. Kompas niet vergeten.

Gereedschap

Een kleine draadkniptang kan handig zijn. Zo knip je eenvoudig door een draadhek heen. Het is een stuk lichter dan een betonschaar en neemt minder ruimte in.

Een leatherman is ook een ideaal gereedschap voor in de bugout bag. Denk aan het meebrengen van een kompas. Kijk naar jouw situatie, de route die je wilt nemen en bepaal dan welk gereedschap noodzakelijk is om mee te nemen.

Wapen

Je wilt jezelf kunnen beschermen. Zeker wanneer je niet meer veilig in je eigen bunker zit. Kijk naar de mogelijkheden en probeer jezelf te voorzien van een wapen. Houd rekening met wat wettelijk is toegestaan.

EHBO-set

Reken niet op externe hulp. Zorg dat je jezelf en je reisgenoten kunt helpen bij kleine verwondingen. Een kleine basic EHBO-set kan je in veel gevallen al goed op weg helpen. 

Vul de set eventueel aan met medicatie die je gebruikt. Een tourniquet kan ook een goede aanvulling zijn. Deze gaat standaard op de man wanneer we in het buitenland op uitzending gaan. 

Communicatiemiddelen

Een radio om eventueel nieuws op te ontvangen. Deze kun je gebruiken om de route aan te passen wanneer bepaalde gebieden niet toegankelijk zijn.

Ook handig: een setje portofoons, zeker wanneer je met een groter gezelschap reist.

Zelf aanvullen

Er zijn heel veel dingen die handig zijn om mee te nemen. Bedenk wel of je het écht nodig hebt en wees er zeker van dat je dit allemaal mee kunt dragen.

Ga je met meerdere mensen op pad, laat dan iedereen hun eigen bugout bag dragen.


Bugout locatie

Sommige preppers hebben een bugout locatie voorbereid. Denk aan een huisje in het bos of een adres van familie of vrienden. Mocht je nou een vakantiewoning hebben dan zou je deze als bugout locatie kunnen gebruiken. Volgooien met lang houdbaar voedsel, water en allerlei andere preps. In geval van nood heb je zo een mooi backup plan.


Leven in het wild

'Als de shit de ventilator raakt dan overleef ik wel in het bos'. Dit kun je in Nederland compleet schudden. We hebben een paar mooie parken maar het is geen wildernis zoals in Canada of Scandinavië. Ga ook eens bij jezelf na hoe je dit denkt te gaan doen. Ben je goed in vissen? Kun je jagen en wild villen, preserveren? 

De kans is ook groot dat er meer mensen hetzelfde idee hebben. Dan wordt het al snel erg druk in die kleine stukjes bos die we hier hebben. En je weet hoe je buren zijn als ze drie dagen niks te eten hebben gehad. Ze zullen, net als jij, alles doen om te overleven. Hopelijk is dat door samen te werken maar het zou ook zomaar anders kunnen lopen. Eindig je ergens in een greppel, al je uitrusting en voedsel ingenomen door de buren.

De realiteit is dat we in Nederland de ruimte en de natuur simpelweg niet hebben om in het wild te leven. 


Zorg altijd voor een plan

Een mooi plan, geschikt voor verschillende scenario's, goed overdacht en een keer uitgetest. Dit is wel waar je naartoe wilt werken. Het heet niet voor niks 'preppen'. Het zit hem in de voorbereiding. Het is meer dan enkel reageren op gebeurtenissen. 

Nu heb je de tijd om over alles rustig na te denken. Helder van geest, vanuit rust. Als je dit soort zaken allemaal moet bedenken op het moment dat er een noodsituatie is dan ga je andere keuzes maken en dat zijn niet perse bétere keuzes. 

Je eigen broek ophouden, voor jezelf en je gezin zorgen. Het is een verantwoordelijkheid. Denk nou niet in een shtf-situatie 'Ik ga wel naar die vriend want die is goed geprept'. Regel je eigen zaken, zorg dat je een aanwinst bent voor andere mensen en vorm op die manier een robuuste groep. Ontwikkel je skills, blijf fit. 

Nog een laatste tip: 'In een noodsituatie dan pak ik wel de voorraden van mijn buurman want hij is een prepper'. Denk hier nog eens goed over na want die buurman is al jaren bezig om ervoor te zorgen dat hij en zijn naasten voorbereid zijn. Ook op buren die denken dat ze zijn voorraad wel even leeg komen trekken. Wie trekt er hier aan het kortste eind?


Wat neem je mee als je een nachtje gaat bivakkeren? Inspiratie voor de bugout bag.


Rating: 5 sterren
1 stem

U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.

Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Amitofu
8 maanden geleden

Bruv, 'de bom is gebarsten scenario' heb ik minstens drie keer in de week. Heel goed plan om een 'bug out' tas paraat te hebben. Nu sta ik meerdere keren per week zonder kleren op straat.

Stoic Prepper
8 maanden geleden

Bedankt voor het bericht en de 5 sterren Amitofu. Een setje kleding in de bugout bag is dan wel handig inderdaad.

Mocht de situatie in de nabije toekomst veranderen, van meerdere keren per week naar één week in de maand, dan zou ik een lichtgewicht tent of tarp aanraden.